Kerrie (Engels: Curry, ook in Vlaanderen wordt het woord curry gebruikt) is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen en ook wel een naam voor de daarmee bereide gerechten. De naam is een verbastering van het Tamil-woord kari, wat saus betekent.
In Nederland is kerrie doorgedrongen in allerlei kant en klare kerriesauzen en - poeders. De smaak van de vernederlandste kerrie is niet te vergelijken met de toepassing in originele Indiase kerriegerechten.
Toepassing
Kerrie wordt vooral in India, Thailand, Indonesië, Engeland en in Nederland gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In Thailand en India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.
De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui. Daarna worden pas de groenten of het vlees toegevoegd.
In supermarkten in Engeland en tegenwoordig ook toenemend in Nederland zijn naast poeders ook kerriepasta's verkrijgbaar die de Indiase Curry veel dichter benaderen. Een globale schaal van scherpte-aanduidingen is: Mild, Curry, Madras, Vindaloo, Phall. De laatste twee worden voor ongetrainde westerlingen niet aanbevolen, maar ook een kerrie Madras zoals geserveerd in een Indiaas of Pakistaans restaurant is vele malen heter dan de potjes 'Madras' poeder in de Nederlands supermarkt. In Engeland zijn vooral in de omgeving van Birmingham de 'Balti' gerechten populair, een Brits-Indiase specialiteit, gekenmerkt door een vrije stijl en het ruim gebruik van verse korianderbladeren ('Mehti').
Samenstelling
De samenstelling van kerriepoeder is zeer veranderlijk. In elk geval zitten in kerriepoeder de volgende specerijen:
foelie
gember
kaneel
kardemom
koriander
kruidnagel
kummel dat ook karwij genoemd wordt
kurkuma dat de sterke gele kleur van kerrie veroorzaakt.
peper
In varianten van kerrie kunnen onder meer ook de volgende ingrediënten toegepast:
cayennepeper of andere scherpe pepersoorten
fenegriek
komijn dat is het Indonesische djinten
nootmuskaat
zwart mosterdzaad
maanzaad
Geschiedenis
Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. Ook in Thailand wordt oorspronkelijk veel kerrie gebruikt. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland en ook in Suriname terecht gekomen.
Kerrievlekken
Kerrievlekken zijn zeer hardnekkig. Volgens een wasmachine fabrikant moeten kerrievlekken allereerst afgespoeld worden met lauw water. Vervolgens moet de plek ingewreven worden met glycerine, eau de cologne of spiritus. Home