Amandelen
Er bestaan 2 soorten amandelen: de bittere soort en de amandelsoort zoals wij die kennen met een zoete smaak. De bittere amandelen zijn moeilijker verkrijgbaar. Amandelen zitten in een ruwe schaal, maar meestal worden ze zonder deze schaal verkocht. Rond de amandel zit een bruin vliesje. Amandelen worden geïmporteerd vanuit het Middellands Zeegebied. Aankopen
Amandelen worden zowel met als zonder bruin vliesje verkocht. Wanneer de amandelen enkel zonder schaal te koop zijn, koopt u best diegene waarrond nog een vliesje zit. Deze kan u langer bewaren en bevatten meer mineralen. Bewaren
Laat het bruine vlies rond de amandelen, zo blijven ze langer houdbaar. Bereiding
Vaak worden de amandelen gehakt zonder het vliesje errond te verwijderen. Het vlies kan u echter eenvoudig verwijderen. U kan de gepelde noten even bakken in een droge pan om ze daarna toe te voegen aan salades of om gerechten te garneren. Amandelen worden vaak verwerkt in gebak en zoetigheden. Er zijn ook reeds bereide amandelproducten beschikbaar, zoals amandelmelk, amandelpasta en amandelolie.
Beukennootjes
Deze vruchtjes van de beukenboom zijn niet alleen gegeerd door eekhoorntjes, maar ook wij rapen graag beukennootjes in het najaar in het bos. De nootjes zitten vaak per 2 in een donkerbruine stevige nap. Wanneer na de ze rijp zijn, barst de nap en vallen de nootjes op de grond. Beukennootjes zijn driehoekig. Aankopen
Beukennootjes raapt u best vers in het bos tijdens de maand oktober. Bewaren
U bewaart de nootjes best in hun schil op een droge plaats. Bereiding
Beukennootjes worden niet vaak verwerkt in gerechten, maar worden meestal 'natuur' gegeten als tussendoortje.
Cashewnoten
Cashewnoten groeien aan de Acajouboom. Het zijn niervormige noten die onder de cashewappel hangen, de vrucht van de cashewboom, in een harde dop. Ze hebben een witte kleur en hebben een zoete smaak. De noten worden geïmporteerd uit Indië en Afrika. Aankopen
Cashewnoten worden eerst geroosterd, alvorens ze te koop worden aangeboden (of uit hun schil verwijderd worden). Nadien kan men het vliesje rond de noten verwijderen. Ze worden zowel gezouten als ongezouten te koop aangeboden , in olie geroosterd of droog, maar de cashewnoten zijn steeds vooraf geroosterd. Bewaren
Bewaar de noten op een droge plaats. Bereiding
Cashewnoten worden vooral gebruikt bij de bereiding van Oosterse schotels
Hazelnoten
Hazelnoten zijn de vruchten van de hazelaar. Hazelnoten zijn 1,5 à 2 cm groot en zijn eivormig. Hazelnoten worden vaak geïmporteerd vanuit Turkije. Aankopen
Hazelnoten zijn in het algemeen rijp in september - oktober, maar worden vaak geïmporteerd. Bewaren Hazelnoten bewaart u het beste in de dop; zo kan u ze het langst bewaren. Bewaar ze op een droge plaats. Bereiding
Hazelnoten vertonen na het weghalen van de pel een stug bruin vliesje. U roostert de noten best in een droge pan of op een bakplaat in de oven tot dit vlies donker is. Wanneer u de noten dan stevig tegen elkaar wrijft, zijn de velletjes eenvoudiger te verwijderen. Als u hazelnoten wilt fijnhakken, rolt u ze best even door suiker of bloem. Hazelnoten worden veel gebruikt voor de bereiding van snoepgoed en gebak, maar worden ook als aperitiefhapje of tussendoortje. De smaak van hazelnoten wordt versterkt wanneer u ze even roostert. Gemalen hazelnoten zorgen ervoor dat uw gebak losser van structuur is en kunnen zo gedeeltelijk of zelfs helemaal de eieren vervangen. Noten worden vaak gebruikt in salades, vlees- en kipgerechten en ragouts. Andere bijproducten zijn o.a. notenolie en notenpasta.
Kastanjes
Tamme kastanjes worden ook wel zoete kastanjes genoemd. Deze eetbare kastanjes zijn onder meer te onderscheiden van de paardekastanjes door de stekels op hun bolster: tamme kastanjes hebben fijnere stekels en de kastanje heeft bovendien een wit pluimpje. U kan ze bij ons terugvinden, maar ook in de zuiderse landen. Aankopen
Kastanjes zijn verkrijgbaar in de winkels tijdens het najaar (de topmaanden zijn oktober en november). Verder zijn er het ganse jaar door gedroogde kastanjes verkrijgbaar en verschillende kastanjeproducten zoals kastanjepasta of -puree. Bewaren
U bewaart kastanjes het beste op een droge plaats, waar u ze ongeveer één week kunt bewaren. Bereiding
Kastanjes worden vaak gepoft in de oven, maar kunnen ook gekookt verwerkt worden in allerlei gerechten zoals gebak, desserten en wildgerechten. Om de kastanjes gemakkelijk te kunnen pellen, maakt u twee sneetjes (in de vorm van een kruisje) in de onderkant van de kastanje en dan kookt u ze even. Pel ze wanneer ze nog warm zijn.
Kokosnoten
Kokosnoten groeien in kokospalmen. Deze boom draagt dikke, groenachtige vruchten waarin de kokosnoot zit. Rond de kokosnoot zit een bruine, vezelige laag. Kokosnoten bestaan uit hard, wit vruchtvlees. Het vocht dat in de kokosnoot zit, is geen kokosmelk. Het is doorschijnend kokoswater, ook klapperwater genoemd. De echte kokosmelk (of klappermelk) ontstaat door het mengen van klapperwater met uitgeperst (of geraspt) vruchtvlees van de kokos. Kokosmelk heeft een witte kleur. Aankopen
Kokosnoten koopt u best vers. Om te weten of de kokosnoot vers is, moet u er even mee schuden. Wanneer ze een klotsend geluid maakt, is ze vers. Let er ook op dat de 'ogen' (de plaats waar de vrucht vastzat aan de boom) niet beschimmeld zijn. Kokosmelk vindt u ook in poedervorm, in blik of in blokken onder de Oosterse naam 'santen'. Ook gedroogde gerapte kokos is verkrijgbaar. Bewaren
U gebruikt kokosnoten best vers, maar u kan eveneens gedroogde kokosnoot of bereidingen in blik aankopen. Bereiding Hoe opent u een kokosnoot? Klop met een beitel of spijker en hamer een gat in de ogen van de kokosnoot, zodat het kokoswater kan opgevangen worden. Sla op de harde schil tot deze breekt. Nu kan u het vruchtvlees van de schil breken. Het vruchtvlees (geraspt of in kleine stukjes gesneden), de kokosmelk en het kokoswater wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken, maar kan eveneens gebruikt worden voor frisse drankjes of slaatjes.
Lijnzaad Lijnzaad wordt geoogst van de vlasplant. Deze plant groeit onder andere in België. Lijnzaadjes zijn glanzend en hebben een bruine kleur. Aankopen U kan lijnzaad vinden in uw natuurvoedingswinkel. Bewaren Bewaar de zaadjes op een koele, droge en donkere plaats. Bereiding Lijnzaad wordt gebruikt voor de bereiding van bepaalde broden, maar kan ook verwerkt worden in muesli, pap en salades.
Maandzaad Maanzaadjes zijn kleine zaadjes met een blauw-grijsachtige kleur. Ze komen voort uit een papaverplant die in Centraal-Europa te vinden is. Maanzaad heeft een nootachtige smaak. Aankopen Maanzaad is te koop bij uw natuurvoedingswinkel. U kan het ook vermalen krijgen. Bewaren Bewaar de zaadjes op een droge plaats. Bereiding Maanzaad wordt vooral gebruikt bij de bereiding en/of versiering van brood en gebak, maar kan ook gebruikt worden bij vinaigrettes of in salades. Van maanzaadjes wordt ook maanzaadolie gemaakt.
Paranoot Paranoten komen voort uit het Amazonegebied. De bomen waaraan de vruchten hangen zijn reusachtig. De vruchten kunnen tot een 30-tal 'pitten' dragen, die wij paranoten noemen. Aankopen De noten worden geïmporteerd en onder gedroogde vorm verkocht, meestal zonder hun harde schaal. Bewaren Bewaar de noten op een koele, donkere plaats. Bereiding Paranoten kan u als tussendoortje eten, als aperitiefhapje of bij slaatjes.
Pecannoten Pecannoten zijn langwerpige noten die een rood-bruin omhulsel hebben. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid- Amerika. Aankopen Pecannoten koopt u het beste wanneer ze nog in hun schaal zitten. Er zijn zowel gepelde als ongepelde pecannoten op de markt. Bewaren U kan de noten het langst bewaren, wanneer ze nog in hun schaal zitten en ze op een koele en droge plaats bewaard worden. Op die manier kan u ze enkele maanden bewaren. Gepelde pecannoten bewaart u in de koelkast. Bewaar ze luchtdicht. Bereiding Pecannoten zijn zoet van smaak en worden vaak als aperitiefhapje of tussendoortje geserveerd. U kan ze ook verwerken in salades, gebak, bij vlees- en gevogeltegerechten of ze gebruiken ter versiering van schotels.
Pijnboompitten Pijnboompitten zijn witte zaadjes die verborgen zitten tussen dennenappels van een dennensoort, namelijk de 'parasolden'. De pitten zitten in een harde schaal. Parasolden komen voor in het Middellandse-Zeegebied. Aankopen Pijnboompitjes zijn verkrijgbaar in uw natuurvoedingswinkel. Bewaren Bewaar pijnboompitten niet te lang, anders krijgen ze een vreemde smaak. U kan ze bewaren op een droge plaats. Bereiding Pijnboompitjes worden vaak (droog) geroosterd in een pan en daarna toegevoegd aan slaatjes, sauzen en desserts. Ze zijn erg populair in de Italiaanse keuken.
Pinda’s Pinda's behoren tot de familie van de peulvruchten. Ze groeien ondergronds, vandaar worden ze ook 'aardnoten' genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Pindanoten zitten meestal per 2 in een geel-bruine peul. De noten zitten in een rood-bruin velletje. Aankopen Pinda's worden steeds geroosterd en eventueel gezouten verkocht. Bewaren Bewaar de pinda's op een droge plaats, zo zijn ze lang houdbaar. Bereiding Pinda's, vooral de gezouten noten, worden hoofdzakelijk als borrelhapje gegeten of als tussendoortje. Toch kan men ze onder meer toevoegen aan slaatjes en gevogelte- en vleesgerechten. Uit pinda's wordt arachideolie bereid. Een ander afgeleid product is pindakaas.
Pistachenoten Pistachenoten zijn kleine, ovale nootjes. De noten zijn groen van kleur en zitten in een bruin vliesje. Aankopen Pistachenootjes zijn meestal verkrijgbaar in gezouten en gedroogde of geroosterde vorm. Men verwerkt ze ook in ijs of gebak. Bewaren Pistachenoten zijn enkele weken houdbaar wanneer u ze op een droge plaats, in de dop, bewaart. Bereiding Pistachenoten zijn populair als snack of tussendoortje, maar kunnen ook verwerkt worden in desserten, zoetigheden of gebruikt worden in combinatie met vlees en gevogelte.
Pompoenpitten Pompoenen bevatten eetbare, platte pitten met of zonder schil, afhankelijk van de pompoensoort. Aankopen Pompoenpitten zijn apart verkrijgbaar in uw natuurvoedingswinkel of verwerkt in notenmengelingen of muesli. Ook pompoenpitolie is beschikbaar. Bewaren Bewaar de pitjes op een droge plaats. Bereiding Pel de pitten wanneer ze een schil hebben. Hierna worden de pitten meestal geroosterd en soms ook gezouten. Pompoenpitten worden gebruikt bij de afwerking van brood, gebak of in slaatjes.
Sesamzaadjes Sesamzaadjes zijn klein en (licht)bruin van kleur. Uit deze zaadjes wordt sesamolie bereid. Aankopen Sesamzaadjes zijn verkrijgbaar in uw natuurvoedingswinkel. Er bestaan ook zwarte sesamzaadjes. Sesamzaadjes zijn ook geroosterd verkrijgbaar. Andere sesamproducten zijn sesamolie en sesampasta (tahin). Bewaren Bewaar de zaadjes op een koele en droge plaats. Bereiding Men gebruikt de zaadjes op brood, in gebak, slaatjes of muesli. Sesamzaadjes kan u ook gebruiken om gerechten te versieren.
Walnoten De walnoot wordt ook wel okkernoot of Waalse noot genoemd. De noten hebben een groene schil, wanneer ze rijp zijn, barst de schil en valt ze -zonder groene schil- uit de boom. Een walnotenboom kan wel 400 jaar oud worden. De harde schaal van een walnoot bestaat uit twee delen en de noot zelf is opgebouwd uit vier delen. Aankopen Hoewel de walnoot inheems is in haast heel Europa, zijn de V.S., Frankrijk en Italië tegenwoordig de belangrijkste producenten. Bewaren Bewaar walnoten in hun schaal op een koele, droge plaats. Bereiding Walnoten zijn heerlijk in gebak, zoetigheden, in combintie van gedroogde vruchten en bij salades, maar kunnen eveneens bereid worden bij vlees of gevogelte. Erg lekker en gezond ook als tussendoortje of met kaas. Men maakt ook walnotenolie waarbij ze koud geperst worden. Deze olie kan u gebruiken voor de bereiding van dressings of vinaigrettes.
Zonnebloempitten Zonnebloempitten zijn lichtgrijze pitten die in de zaden van zonnebloemen zitten. Deze zaden zijn donkergrijs en gestreept.
Aankopen Zonnebloempitten zijn verkrijgbaar in uw natuurvoedingswinkel. Uit de pitten wordt zonnebloemolie bereid. Bewaren Bewaar de pitten op een koele plaats, uit het licht. Bereiding Zonnebloempitten kan u eten als gezond tussendoortje, of geroosterd bij slaatjes, granen en muesli. Zonnebloemolie wordt gebruikt voor de bereiding van vinaigrettes, sauzen of om te bakken of frituren. Home