Peper



De peperplant is een klimplant afkomstig uit India. Er zijn meer dan 100 soorten peper, alle groeien in een warm
en tropisch klimaat. Na twee tot drie jaar verschijnen aan de peperplant witte bloempjes die zich
ontwikkelen tot trossen ronde bessen. Deze bessen zijn eerst groen, dan rood en uiteindelijk donkerbruin.
Groene, zwarte en witte peper zijn allemaal afkomstig van dezelfde peperplant. Groene peper zijn bessen
die men oogst als ze nog groen zijn. Zwarte peper zijn bessen die men halfrijp plukt en daarna droogt. Witte
peper wint men uit rijpe bessen. Deze laatste peper smaakt het mildst.

Aankopen
Groene peperkorrels zijn gedroogd of ingelegd in azijn verkrijgbaar. Zwarte en witte peper vindt u gemalen of
als hele korrels. Om zo veel mogelijk het aroma te bewaren, koopt u best hele peperkorrels en maalt u ze
vlak voor gebruik. Peperkorrels moeten volkomen gaaf zijn.

Bewaren
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1
week goed.

Bereiding
Peper kan u in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd
toe, anders smaakt hij bitter.
Home