Peterselie



Dit tweejarig, winterhard, maar als ��njarig gekweekt keukenkruid is van oorspong terug te
vinden in het gebied rondom de Middellandse Zee en verspreidde zich in de tijd over
gans Europa. Ten tijde van Karel de Grote was de bevolking verplicht dit kruid te
kweken (omwille van het gunstig effect op de gezondheid). Peterselie is ��n van de
meest gebruikte tuinkruiden, dit zowel als smaakversterker, maar nog populairder als
schotelversiering of als afwerking van gerechten. Denken we hier ook even aan de
gerechten � fines herbes �, waarvan peterselie een essentieel bestanddeel is. Peterselie is
echter veel meer dan decoratie . Het helpt ons bij de algemene werking van onze
lichaamsfuncties. Hier komen we verder zeker op terug. De smaak van peterselie is
verfijnd en hartig, echter niet zo overheersend als lavas en selder. In de zaden van
peterselie zit een etherische olie die het giftig �apiol� bevat, deze olie wordt dus niet
gebruikt in gerechten. Groot voordeel is dat peterselie het jaar rond vers kan geoogst
worden. Het kruid is familie van de schermbloemigen, net zoals dille, koriander, wortel,
selder enz� De plant wordt zo�n 20 cm groot.

OPGELET: tijdens het opschieten in bloemstengels verliest peterselie veel van zijn smaak!!!

Soorten:
1. Bladpeterselie (Petroselinum crispum):
platte bladen : pittiger smaak
gekrulde bladen = mospeterselie (garnituur)

2. Wortelpeterselie (Petroselinum c.tuberosum), gebruikt als smaakmaker in de keuken

Standplaats
Geef peterselie geen zonnebad, hij groeit liever in halfschaduw. Een humusrijke en vooral
vochthoudende, frisse grond is belangrijk. Plant hem niet in de onmiddellijke omgeving
van wortels. Hij verdraagt ook geen vers stalmest (verbranding). Zet hem liefst op een
perceel grond waar de vorige teelt geen schermbloemige was (dus niet na de teelt van
wortel, selder of dille).

Opkweek
Eerste manier
Zaaien in volle grond kan vanaf begin april tot eind juni. De trage kiemkracht (4 weken) kan
men vervroegen door de zaden een nacht in lauw water te leggen voor de uitzaai. Dit
laatste gebeurt op 20 cm tussen de lijnen en uitdunnen kan op 10 cm in de rij. Peterselie
laat zich niet of nauwelijks verplanten door zijn pinwortel. De grond moet steeds vochtig
gehouden worden tot de kieming door middel van geperforeerde plastiek of natte
jutedoek. Deze teeltwijze geeft mooie en stevige planten.

Tweede manier
Zaaien in potjes gebeurt vanaf half februari tot half augustus. Vooral bij de zaai tot mei heeft
men in de hobbyserre een ideale kiemtemperatuur van 20� nodig. Bij de opkweek tot de
uitplant 15�. Men zaait 5-10 zaadjes per potje verdeeld en dekt af met een
zaaigrondlaagje of scherp zand van ongeveer een 0,4 cm. Het trucje met het zaad in lauw
water lukt hier ook. Uitplanten gebeurt wanneer we 4 � 5 jonge blaadjes zien op de jonge
plant. Plantafstand 30 X 20 cm. Oudere planten uitplanten geeft een moeilijke in
groei. Indien men geen grond te beschikking heeft, geen nood men kan gerust peterselie
kweken in potten of bak mits een regelmatige bijbemesting. Het oogsten
gebeurt door het blad te plukken, zo kan men gans het jaar genieten van een zekere
oogst.

Peterselie kan belaagd worden door bladluizen of ook wel wilgenluizen genoemd (Cavariella
aegopodii) genoemd naar zijn overwinteringplaats op wilgen, deze belaging is typerend
voor schermbloemigen, deze kunnen door hun zuigende monddelen een virus
overbrengen waardoor de plant geel - paars wordt en verdwijnt. Dit virus (Carrot Mottle
virus + Yellow Dwarfvirus) is afkomstig van de tuinwortel en is z��r moeilijk te
bestrijden. Het enige middel dat echt werkt is preventie, dit door de plantjes na uitplant
of kieming af te dekken met kunst vliesdoek of insectengaas.
Ook de wortelvlieg - waarvan de maden de wortel van de peterselie aantasten - is een grote
vijand, eens aangetast treedt een totale verwelking van de plant op waarna ze afsterft.
Dus een gouden raad: steeds afdekken houdt de bladluis en wortelvlieg op een stevige
afstand en op deze manier is de plant ook nog wat beschut tegen rechtstreeks zonlicht.

Gebruik in de keuken
De bladeren en wortels worden gebruikt. Als smaakmaker pas v��r het opdienen toevoegen
aan de gerechten. Niet meekoken want het aroma verdwijnt totaal. Bij meekoken in
soepen geeft peterselie deze laatste een bittere smaak (dus vermijden!). Wortelpeterselie
mag wel meegekookt worden. Peterselie staat op nummer ��n bij de versiering van onze
koude schotels. Geeft onze aardappelen een feestelijke aanblik (fijngesnipperd er
bovenop strooien), ook bij aardappelpuree, worteltjes en erwten, sauzen, vinaigrettes en
ook in onze omelet �fines herbes� is peterselie een graag geziene gast. Ook onze soepen,
vis, kip en zelfs onze kruidenboter komt hij verfijnen. Gefrituurde peterselie smaakt flets,
evenals gekookte of gestoomde. Drogen kan ook maar met veel smaakverlies.
Diepvriezen kan zeker, wel niet meer te gebruiken als schotelversiering.

Geneeskrachtige eigenschappen
In peterselie zitten vele vitamines, waaronder vitamine A en C en het bevat ook veel ijzer en
kalk. Het kruid is bloedzuiverend, eetlustopwekkend en kalmerend. Helpt bij hoofdpijn
en leverkwalen, ook nuttig bij nierstenen. Zelfs bij menstruatiepijn helpt peterselie. Het
kruid heeft ook een heilzame werking bij vermoeide ogen (kompres). Bij insectenbeten
kan men ook gekneusde bladeren inwrijven op de pijnlijke plekken (verzacht). Bent u
wat verdrietig of somber, dan is peterselieolie een natuurlijke antidepressiva (5 � 6 druppels)
, deze peterselieolie laat men verdampen in de aromalamp, deze kan men
bekomen in gespecialiseerde zaken, die de olie verwerken en verkopen. Kauwen op een
peterselieblad helpt de knoflookgeur verdwijnen en geeft een frisse adem.
Home