Speculaasparfait |
Ingrediënten: 300 gr spekkoek 75 gr suiker 3 el amandellikeur 2 ½ dl slagroom 4 eidooier 2 tl geraspte sinaasappelschil 2 tl speculaaskruiden |
Bereidingswijze: Laat de spekkoek 30 minuten in de vriezer stevig worden. Breng in een steelpan 4 el water met de suiker aan de kook en laat de suiker smelten. Neem de suikersiroop van het vuur en laat hem afkoelen. Amandellikeur erdoor roeren. Intussen de spekkoek met de kaasschaaf in plakjes schaven. De bodem en de zijkanten van een cakevorm (1 liter inhoud) bekleden met plakjes spekkoek. Slagroom stijfkloppen. In een vuurvaste kom eierdooiers schuimig kloppen. Kom met eierdooiers boven pan au-bain marie gedurende 3 minuten al kloppende verwarmen. Suikersiroop en sinaasappelschil al kloppende toevoegen en meeverwarmen, tot de massa dik en romig is. Speculaas kruiden erdoor spatelen. Kom met het mengsel in een bak met koud water zetten, blijven kloppen tot het mengsel volledig is afgekoeld. Slagroom in delen erdoor spatelen. Massa in het cakeblik schenken en de vorm afgedekt met folie 4 uur in de vriezer zetten. Parfait op een schaal storten en in plakken snijden. |