Gado-Gado |
Ingrediënten: 100 gram witte kool 100 gram boontjes 100 gram taugé ½ komkommer 2 grote gekookte aardappels 3 slabladeren 2 el gehakte selderie ¼ blok tahoe ¼ plak tempé 1/6 blok santen ½ pot pindakaas 10 gram emping belindjoe 10 gram kroepoek 2 hard gekookte eieren 2 el olie 2 dl water 1 el azijn 3 el gesnipperde uien 2 gesnipperde teentjes knoflook 2 tl sambal stuk asem ter grootte van 2 walnoten 2 tl Javaanse suiker zout |
Bereidingswijze: Maak de groenten schoon. Kook de kool en de boontjes eventjes. Spoel de taugé af met kokend water. Laat de groentes uitlekken. Maak een asempapje van 3 el water, asem en zout. Snijd de tempé en tahoe in plakjes en marineer ze in dit papje. In het restant olie bak je de helft van de uien. Wrijf de rest van de uien met de knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij. Fruit dit even tot de uien geel zijn. Breng water aan de kook met de santen en de kruidenbrij en meng de pindakaas erdoor en tenslotte het asemwater, de azijn en de ketjap. Bak de stukjes tahoe en tempé lichtbruin. Leg een rand van slabladeren rond de schotel en schik de gekookte groenten en de in plakjes gesneden aardappel op, overgiet ze met de pindasaus en garneer de bovenkant met de stukjes tahoe en tempé, de emping en de kroepoek, plakjes komkommer. Strooi er de gebakken uien en de gehakte selderie overheen. |