Kerstbrood mediterrane



Ingrediënten:

1 � - 2 dl melk
40 gr verse gist
500 gr bloem
2 eieren losgeklopt
125 gr boter, gesmolten
75 gr gele basterdsuiker
5 gr zout
175 gr dadels, in reepjes zonder pit
75 gr hazelnoten zonder vlies, geroosterd
� recept amandelpers
� dl vloeibare honing
2 el heet water

















Bereidingswijze:

Zorg dat alle ingredi�nten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de melk tot lauw, verkruimel de gist erbij en
los deze op. Zeef de bloem in een wijde kom en duw er
een kuiltje in. Schenk hierin het gistmengsel en voeg
eieren, boter en basterdsuiker toe. Strooi het zout over
de buitenste rand van de bloem. Roer vanuit het midden
steeds meer bloem bij het vochtige mengsel. Kneed het deeg
op een met bloem bestoven werkvlak in 10-15 minuten tot
een soepel deeg. Laat het deeg in een kom 5 minuten rusten.
Strooi de dadels en de hazelnoten over het deeg en werk
de vulling erdoor. Vouw hierbij het deeg steeds over de vulling.
Kneed zo min mogelijk. Dek de kom af met een vochtige doek
en laat het deeg 20 minuten rijzen. Duw het gerezen deeg in
de kom naar beneden. Verdeel het in een 2/3 en 1/3 deel.
Vorm van de grootste portie deeg een bol en leg deze op de
bakplaat. Vorm van het amandel pers een korte staaf en druk
deze aan de bovenkant rechtop in de deegbol. Vorm van de
rest van het deeg een kleine bol, plat deze aan de onderkant
wat af en leg deze als een deksel op de grote deegbol. Laat
het deeg nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200
graden. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in 35-40
minuten gaar en goudbruin. Temper de oven naar 180 graden als
het brood te donker wordt maar niet eerder dan na 25 minuten.
Bestrijk het brood direct uit de oven met glansglazuur. Meng
hiervoor � dl honing met 2 el heet water. Laat het brood dan
op een rooster uitdampen. Schep een flinke groentelepel
sneeuwglazuur (Klop 1 eiwit los en klop dit met 150 gr gezeefd
poedersuiker au-bain-marie ongeveer 5 minuten) op het brood en
laat dit uitdruipen en stollen.

Home