Kerstbrood mediterrane |
Ingrediënten: 1 � - 2 dl melk 40 gr verse gist 500 gr bloem 2 eieren losgeklopt 125 gr boter, gesmolten 75 gr gele basterdsuiker 5 gr zout 175 gr dadels, in reepjes zonder pit 75 gr hazelnoten zonder vlies, geroosterd � recept amandelpers � dl vloeibare honing 2 el heet water |
Bereidingswijze: Zorg dat alle ingredi�nten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de melk tot lauw, verkruimel de gist erbij en los deze op. Zeef de bloem in een wijde kom en duw er een kuiltje in. Schenk hierin het gistmengsel en voeg eieren, boter en basterdsuiker toe. Strooi het zout over de buitenste rand van de bloem. Roer vanuit het midden steeds meer bloem bij het vochtige mengsel. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg in een kom 5 minuten rusten. Strooi de dadels en de hazelnoten over het deeg en werk de vulling erdoor. Vouw hierbij het deeg steeds over de vulling. Kneed zo min mogelijk. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg 20 minuten rijzen. Duw het gerezen deeg in de kom naar beneden. Verdeel het in een 2/3 en 1/3 deel. Vorm van de grootste portie deeg een bol en leg deze op de bakplaat. Vorm van het amandel pers een korte staaf en druk deze aan de bovenkant rechtop in de deegbol. Vorm van de rest van het deeg een kleine bol, plat deze aan de onderkant wat af en leg deze als een deksel op de grote deegbol. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in 35-40 minuten gaar en goudbruin. Temper de oven naar 180 graden als het brood te donker wordt maar niet eerder dan na 25 minuten. Bestrijk het brood direct uit de oven met glansglazuur. Meng hiervoor � dl honing met 2 el heet water. Laat het brood dan op een rooster uitdampen. Schep een flinke groentelepel sneeuwglazuur (Klop 1 eiwit los en klop dit met 150 gr gezeefd poedersuiker au-bain-marie ongeveer 5 minuten) op het brood en laat dit uitdruipen en stollen. |