Brooddeeg |
Ingrediënten: 350 gr bloem 210 ml handwarm water 10 gr zout 10 gr suiker 7 gr gist 60 ml olie |
Bereidingswijze: Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg langzaam het water en de olie toe en kneed dit geheel (met de deeghaken) tot een soepel geheel. Kneed dit 5 minuten goed door voor een luchtig deeg. Vorm een bal en leg deze in een met bloem bestoven kom en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats. Voeg de eventuele extra ingrediënten toe (denk aan olijven voor een Italiaans brood etc) bij tips meer ideeën. Vorm een grote bol (of welke vorm je het brood wil geven) van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif het deeg met bloem en laat het nog eens 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak het brood in 40 minuten gaar. Tips: · Met een zakje krenten, wat muesli en een zakje studentenhaver bak je een heerlijk notenbrood · Met wat andere meelsoorten (bijvoorbeeld tarwe meel) maak je bijvoorbeeld een bruin brood. Gebruik de meelsoorten dan door elkaar en zorg ervoor dat minstens de helft gewone bloem blijft, dit geeft in onze ervaring het mooiste resultaat. · Olijven, salami, ham, gesnipperde uien, kappertjes etc. zijn het proberen waard om eens toe te voegen. Zo ook wat extra kaneel en suiker voor mikkemannen. · Strooi voordat je het brood gaat bakken eens wat kaas, sesamzaad, gesnipperde uien etc over het brood, geeft een heerlijk resultaat. · Gebruik ipv 210 ml handwarm water eens 100 ml handwarm water en 110 ml melk op kamertemperatuur. · Ipv olie kun je ook boter gebruiken. · Vergeet niet de broodjes, stokbroden, broodstengels etc. · Bestrijk het brood voordat je het gaat bakken met een geklopt ei voor extra glans. Zoals je ziet mogelijkheden te over. Experimenten geeft soms een raar resultaat, maar zet je heel vaak voor lekkere verrassingen. Als je niet bang bent dat er een keer wat mislukt dan kun je de heerlijkste broden bakken. Enne de laatste tip schrijf het op als je een lekker brood gevonden hebt dan kun je vrienden en kennissen er ook eens mee verrassen. |