Brood in een bloempot |
Ingrediënten: 300 gr bloem 15 gr verse gist 1 theelepel suiker 2 dl lauwe melk (of water) 1 theelepel zout 50 gr zonnebloempitten Extra nodig: 1 ongeglazuurde terracotta bloempot (doorsnede ca. 15 cm) |
Bereidingswijze: Laat de bloempot ca. 2 uur weken in water. Zo voorkom je dat hij barst in de oven. Zeef de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje, brokkel er de gist in met de suiker. Los dit op met de helft van de melk. Roer de omringende bloem (ca. eenderde deel: de rest blijft eromheen liggen) erdoor tot een dik deeg is gevormd (het zetsel. Laat de kom, afgedekt, een half uur op een lauwwarme plaats staan. Voeg de rest van de lauwe melk en het zout toe aan het zetsel. Roer dit om. Kneed het deeg net zo lang tot het gemakkelijk loslaat van de handen en soepel aanvoelt. Voeg, als het deeg te nat is, wat extra bloem toe, en als het deeg te droog is een beetje extra melk. Laat het deeg, afgedekt, ca. 30 minuten op een lauwwarme plaats rijzen. Kneed het deeg eenmaal door.Rol het deeg door de zonnebloempitten. Laat het deeg nog ca. 30 minuten rijzen op een lauwwarme plaats. Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C. Knip de bovenkant van het brood kruislings in. Bak het brood ca. 30 minuten. Laat het brood direct na het bakken uitdampen en afkoelen op een rooster. Tips: Bak 4 kleine broodjes in kleine bloempotjes. De baktijd wordt dan ca. 20 minuten. Pompoen - maanzaadbrood: rooster een stuk pompoen met wat kruiden in de oven. Snijd de pompoen in stukjes en meng door het deeg. Bestrooi het deeg met maanzaad. Appel - notenbrood: meng stukjes appel en grof gehakte gemengde noten door het deeg. Maak het extra zoet met een handje rozijnen, of meer pittig met kerriepoeder door het deeg. Rauwe ham - kruidenbrood: meng reepjes rauwe ham samen met fijngehakte verse kruiden naar smaak door het deeg. Gember - kaasbrood: meng gehakte gekonfijte gember en kleine blokjes kaas door het deeg. Worstjesbrood: meng cocktailworstjes door het deeg. Lekker voor kinderen! Door het maken van een zetsel activeer je de gistcellen, zodat je het brood lekker luchtig kunt maken. Goed kneden is hierbij ook van belang. Door het kneden trek je de eiwitstrengen in het deeg uit elkaar, waardoor een luchtige structuur kan ontstaan tijdens het bakken.Door melk te gebruiken wordt het brood smeuïger en blijft iets langer vers. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. |