Klassieke tulband |
Ingrediënten: 300 gr kristalbloem 1 zakje gist 50 gr witte basterdsuiker mespunt zout 1 tl kaneel 2 eieren 50 gr boter 1 dl melk 100 gr krenten 100 gr rozijnen ½ dl rum 25 gr sukade in blokjes 25 gr bigarreaus in blokjes 1 tl citroensap poedersuiker tulbandvorm van 1 ¾ l een klein zandtaartvormpje |
Bereidingswijze: Week de krenten en rozijnen in de rum. Vet de tulband en het kleine zandtaartvormpje in en bestuif met bloem. Meng de bakkersgist met de bloem, de basterdsuiker, mespunt zout en de kaneel. Voeg de eieren, gesmolten boter en de melk bij het bloemmengsel en vorm er een soepel deeg van. Dep de krenten en rozijnen een beetje droog, haal ze door de bloem en meng ze samen met de sukade, bigarreaus en citroensap door het deeg. Vul de tulband en het kleine vormpje tot iets over de helft met deeg. Zet de vormen afgedekt op een warme plaats en laat een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het deeg iets onder het midden. De grote vorm afgedekt met aluminiumfolie heeft ongeveer 40-50 minuten nodig. De kleine vorm ongeveer 15 minuten. Stort de tulbanden direct als ze uit de oven komen. Laat ze afkoelen en plaats ze op elkaar. Bestrooi met poedersuiker. |