Worstenbroodjes e.d.



Ingrediënten:

Worstenbrood:
250 gr bloem
1 mespunt zout
1� dl melk
15 gr gist
25 gr boter
250 gr mager varkensgehakt
zout
peper
nootmuskaat
2 eieren
4 beschuiten


Spek en uien broodjes:
500 gr tarwebloem
2 afgestreken tl zout
1 tl suiker
40 gr verse gist
2� del lauwe melk
200 gr doorregen rookspek
1 grote theekop geroosterde uitjes


Allerheiligenbrood:
15 gr verse gist
3 dl lauwe melk
550 gr bakkersbloem
1 ei losgeroerd
50 gr gesmolten boter
1� tl zout
1� tl kaneel
snufje nootmuskaat
200 gr rozijnen
100 gr krenten
50 gr kleingesneden oranjesnippers
50 gr fijne witte suiker









Bereidingswijze:

Worstenbrood:
Zeef de bloem boven een kom met het zout. Verwarm de
melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing
en de gesmolten boter in. Kneed alles tot een mooi soepel
deeg en laat dit, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur
op een warm plekje rijzen. Maak het gehakt aan met zout,
versgemalen peper en nootmuskaat naar smaak, de eieren
(houd wat eigeel apart)en de fijngemaakte beschuiten. Rol
het deeg vervolgens uit op een met bloem bestrooide aanrecht
tot een vierkante lap van een � cm dik. Snijd uit het deeg
lapjes van 10 bij 8 cm en leg op elk deeglapje een rolletje gehakt.
Rol de deeglapjes op, druk de naden wat aan en leg de worstenbroodjes
met de naad naar onderen op een beboterde bakplaat.
Laat de worstenbroodjes nog 15 minuten narijzen, bestrijk ze met
wat eigeel en bak ze dan in een voorverwarmde warme oven (175 �C)
in 30 minuten gaar en goudbruin. Dien de worstenbroodjes warm op.

Spek en uien broodjes:
Ontdoe het spek van zwoerd en snijd het in kleine dobbelsteentjes.
Bak die uit tot er knapperige kaantjes ontstaan. Haal die uit het
vet en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Meng het deeg en voeg op
het laatst de kaantjes en uitjes toe. Kneed het deeg daarna nog flink
door. Laat het rijzen. Vorm er dan bolletjes van door er een lange rol
van te maken en deze in gelijke stukken te verdelen. Leg ze op enige
afstand van elkaar op een bakplaat. Laat de bolletjes nogmaals rijzen.
Snijd ze van boven ruitvormig in. Laat ze met een doek bedekt nogmaals
rijzen en verwarm de oven voor. Bak ze bij een temperatuur van
ongeveer 220� C in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
De broodjes zijn gaar zodra ze hol klinken als men ze aan alle
kanten beklopt.

Allerheiligenbrood:
Doe de gist in een kom en roer er de melk door. Gebruikt u
gedroogde gist, laat het mengsel dan 20 minuten rusten. Roer er
100 gr bloem door. Laat het mengsel 30 minuten staan tot zicht
schuim vormt. Klop er het ei en de boter door en zeef er de resterende
bloem met de kaneel en nootmuskaat boven. Kneed alles tot een zacht,
glad deeg. Werk er de vruchten en suiker door. Laat het deeg
afgedekt met ingevette plastic folie 2 uur rijzen tot het dubbele
volume. Sla het deeg in, druk er de luchtbellen uit en doe het over
in een ingevette ronde vorm van 20 cm doorsnee. Laat het deeg
afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume.
Verwarm de oven voor op 200� C. Bak het brood 30 tot 40 minuten
tot het hol klinkt als u er tegen tikt.

Home