Basis cremesoep |
Ingrediënten: Bloem Boter Water Bouillionblokken Eventueel kookroom Champignons, asperges etc.. |
Bereidingswijze: Maak een bouillon van het water en de bouillonblokjes. Maak een roux van de boter en de bloem. (smelt de boter en roer de bloem er snel door, laat de boter niet bruin worden, hoe bruiner de boter hoe donkerder de soep) De verhouding is 1 deel boter 1 deel bloem. Hoe meer roux en hoe minder water hoe dikker de soep. Laat de roux kort gaar worden. Roer de (warme)bouillon in kleine beetjes door de roux. Blijf steeds roeren / kloppen, anders krijg je klontjes. Breng het geheel aan de kook. Voeg de bouillonblokjes, de kookroom en de groenten die je wilt gebruiken toe. Kook de soep in ongeveer 15 minuten gaar. Een tip van Kitty: Zij tipte dat bij een natriumarm dieet (of je wil gewoon wat minder zout gebruiken) dan kun je ipv bouillonblokjes ook natriumarm zout en lavas gebruiken. Hou er wel rekening dat de soep dan wat flauw kan smaken als je het niet gewend bent Ook de boter kun je vervangen door olie, dan wordt de soep wat magerder. Wil je nu een ragout maken? Maak dan een roux zoals boven beschreven en voeg naar believen melk toe totdat je de gewenste dikte hebt bereik. Daarna kun je de ingrediënten toevoegen zoals ei, gerookte kip, kalfsvlees etc. |