Eieren



Eieren bestaan uit een schaal, een dooier en eiwit. Een ei heeft gemiddeld een gewicht van 61 tot 73 gram. Het bestaat
voor circa 60 % uit eiwit en voor circa 30 % uit dooier. De overige 10 % van het ei bestaat uit de schaal. Grote
eieren hebben procentueel minder dooier en meer eiwit.

Weetjes
Hoeveel eieren eet u per jaar ? Het gemiddelde aantal eieren per persoon ligt op 180.

Eieren worden verwerkt in brood,
koekjes, cake, spaghetti en andere pasta�s, ijs, mayonaise en nog veel meer etenswaren. Ook gaan er nog eieren
in shampoo en lijm.

Kippen leggen ongeveer 5 eieren per week, dus bijna elke dag een ei. Een ei weegt gemiddeld 61 gram. Men verdeelt
eieren in verschillende gewichtsklassen : S staat voor �small� of een gewicht onder de 53 gram, M betekent
Medium, dat is middelgroot, de L staat voor �large� en dat is groot en XL is �extra large�, dus extra groot; dat zijn
gigantische eieren zwaarder dan 73 gram.

In Barneveld staat het enige echte pluimveemuseum ter wereld.
Een eitje bij het honden- of kattenvoer zorgt voor een mooie glanzende vacht van uw hond of poes.

De �paasei gewoonte� stamt al uit 320 voor Christus. Toen al verfde men eieren. Als kiem van nieuw leven schenkt het
ei levenskracht en met Pasen is er sprake van nieuw leven. Om de kracht over te brengen op het te bewerken
land, legde men hierop eieren of groef ze in. Het eieren zoeken is een gewoonte die hierop terug te voeren is.

Een witte kip legt meestal witte eieren en een bruine kip bruine eieren. Maar dit hoeft niet. De kleur van het ei ligt aan de
ras van het kip! Aan het oorlelletje van de kip kan u zien welke kleur ei zij gaat liggen. Een witte oorlel betekent
witte eieren, een rode oorlel bruine eieren. De kleur van het ei heeft g��n invloed op de smaak en heeft ook niets
te maken met de huisvesting van de kip.

Aankopen
Vroeger werden eieren per stuk verkocht. Ze werden vaak in een papieren zakje over de
toonbank aangereikt. Tegenwoordig worden eieren in veilige, aangepaste doosjes
verhandeld. De kleinste verpakking is voor 4 stuks en de grootste is een open kartonnen
tray voor 30 eieren. Op de verpakking staat duidelijk zichtbaar en goed leesbaar de
volgende informatie :
De naam, de handelsnaam en het adres van diegene die de eieren heeft verpakt of laten
verpakken.
Het registratienummer van het pakstation
De kwaliteits- en de gewichtsklasse van de eieren
Het aantal eieren in die verpakking
De datum van minimale houdbaarheid
Verpakkingsdatum

Bewaren
Eieren zijn bederfelijke levensmiddelen en dienen daarom bij aankoop zo vers mogelijk te
zijn. Het is aan te bevelen om bij de aankoop ieder ei afzonderlijk op barsten en
vervuiling te controleren. Via een gebarsten of vervuilde schaal kunnen bacteri�n en
schimmels in het ei dringen. Na aankoop moeten de eieren zo spoedig mogelijk naar huis
worden gebracht. Extreme temperatuurschommelingen hebben een nadelige invloed op
de houdbaarheid. Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren koel
te bewaren in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer
versheid dan in een week in de koelkast. Eieren voelen zich het meest thuis in hun
doosje. Zo zijn ze beter beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen.

Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of
gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over.

Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt,
kunnen zich hier bacteri�n ophopen die vervolgens in het ei dringen.

Hardgekookte, ongepelde eieren blijven gekoeld ongeveer 2 weken vers. Gepelde eieren
blijven in een glas met licht gezouten water 2 tot 3 dagen goed. Rauw eigeel kan
afgedekt worden met een laagje olie 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard.
Diepgevroren zijn rauwe eieren ongeveer een half jaar houdbaar. Het ei wordt zonder
schaal in diepvrieszakjes, plastic dozen of bakjes voor ijsblokjes ingevroren.

Goed om weten �
Hoe verser, hoe beter ? Geldt niet voor eieren. Want pas drie dagen na de leg ontwikkelen zij
hun volledige smaak.

Bereiding
Kakelverse eieren zijn geschikt om te verwerken in rauwe gerechten zoals mayonaises en
desserts. De gerechten moeten in de koelkast worden bewaard en nog op de dag van
bereiding worden geconsumeerd. Kook zeer verse eieren nooit in de schaal. Het
schaalvlies ligt dan nog zeer dicht tegen de binnenkant van de schaal, waardoor de schaal
na het koken erg moeilijk te pellen is. Gebruik altijd een eierscheider om eiwit een eigeel
van elkaar te scheiden.

Gekookte eieren
Prik met een eierprikker een gaatje in de stompe kant van het ei om te voorkomen dat de
schaal barst. Laat het ei in het kokende water glijden. Het moet volledig door water
bedekt zijn. Kook de eieren vier tot vijf minuten voor harde eieren. Na het koken het ei
kort laten schrikken met koud water. Het ei is dan gemakkelijker te pellen.

Spiegeleieren
Verhit een klein beetje vet in een koekenpan. Breek het ei en laat het voorzichtig in de pan
glijden. De dooier mag daarbij niet kapot gaan. Bak het ei enkele minuten op een matig
vuur. Het ei hoeft niet te worden omgekeerd.

Roereieren
Klop het gewenste aantal eieren los in een kom. Peper en zout toevoegen. Smelt een klein
beetje vet in een koekenpan. Voeg de eieren toe en laat ze op een matig vuur stollen.
Roer de eieren af en toe even om.

Gepocheerde eieren
Breng water met een eetlepel azijn aan de kook. Temper het vuur zodra het water kookt.
Breek de eieren ��n voor ��n in een kopje en laat ze voorzichtig in het kokende water
glijden.
Laat de eieren in circa vier minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het
water.

Eieren als hulpmiddel
Binden
Als eieren worden verhit, worden eiwit en dooier hard. Vooral de dooier is dan uitermate
geschikt voor het binden van grote hoeveelheden vocht. Van deze eigenschap wordt
gebruik gemaakt bij het binden van sauzen en soepen.

Emulgeren
Eierdooier bevat lecithine. Met behulp van deze vetstof kunnen vet en water tot een emulsie
worden verbonden. Een klassiek voorbeeld is het vervaardigen van mayonaise.

Luchtig maken
Als eiwit met de garde of handmixer wordt stijfgeslagen, ontstaat een stevig schuim dat
bijzonder veel lucht bevat. Dit geslagen eiwit wordt gebruikt om gebaksdeeg of desserts
luchtig te maken.

Klaren
Als eiwit aan een kokende massa wordt toegevoegd, dan stolt het eiwit. Van deze eigenschap
wordt gebruik gemaakt bij het klaren van vlees, vis- en groentejus.

Gezondheid
Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve Vitamine C.
Het grootste deel van de voedingsstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de
dooier. Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit. In grotere
hoeveelheden bevat het ei de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen
fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.
Home