Kaas behoort tot de groep 'zuivelproducten'. Het woord 'kaas' dekt een bijzonder breed palet aan kaasproducten met soms heel aparte eigenschappen. Kaas wordt omschreven als een 'al dan niet gerijpt product, verkregen door stremming of verzuren van al dan niet met room gemengde volle melk, van afgeroomde melk of van karnemelk.' Er zijn 3 fasen te onderscheiden bij de bereiding van kaas: (1) het stremmen van de melk waarbij de wrongel en wei ontstaat, (2) het bewerken van de wrongel tot jonge kaas en (3) het rijpen van de jonge kaas tot consumptieklare kaas. Vaak voegt men plantaardige kleurstoffen toe om de kaas een mooier uitzicht te geven. Uiteindelijk wordt de kaas gepekeld om de houdbaarheid te verzekeren.
Op basis van hun consistentie wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende groepen kaas: kazen met harde zuivel, met half harde zuivel en met zachte zuivel. In de groep met harde zuivel zijn onder andere Cheddar, Emmentaler, Goudse, Gruyère en Pelgrim opgenomen. De kaassoorten Lo, Maredsous, Passendale, Port Salut en St.-Paulin behoren tot de half harde zuivel. Camenbert, Brie en Herve zijn zachte zuivelproducten. Er wordt bovendien altijd een indicatie gegeven van het vetgehalte in de kaas. De vermeldingen variëren van 20+ tot 60+. Dat betekent dat de kaas een vetgehalte van respectievelijk meer dan 20% en meer dan 60% heeft.
Kaas kan men indelen naar gelang de rijpingsperiode: 'jonge kaas' ondergaat 4 weken rijping, 'jonge belegen kaas' ondergaat 8 weken rijping, 'belegen kaas' laat men 4 maanden rijpen, 'extra belegen kaas' 7 maanden en 'oude kaas' rijpt 10 maanden.
Aankopen
Bij aankoop van een kaas van het harde of half harde type moet de structuur homogeen zijn. Deze kazen moeten trouwens een intacte korst hebben en mogen niet vochtig zijn. De gaten in de kaas moeten van een gelijke grootte en vorm zijn. Ze moeten trouwens over de ganse kaasdoorsnede verspreid zijn. Schimmelkazen of kazen met een bacteriënflora op de korst (zoals Herve) rijpen van binnen naar buiten. Daardoor kunnen jonge kazen een nogal stugge kern hebben, terwijl oude kazen een vervloeid buitenste deel vertonen. Schimmelkazen die te oud zijn kunnen door de sterke afbraak van de eiwitten zelfs naar ammoniak smaken.
Bewaren
Kaas bewaart men best op een luchtige paats, beschermd van licht en tocht. De beste plaats in de koelkast is het groentevak. U kan de kaas ook in aluminiumfolie wikkelen of in een gesloten doos bewaren. Als de kaas onder een kaasstolp bewaard wordt, zorgt men best voor een kleine luchtspleet. Haal de kaas een half uurtje voor gebruik uit de koelkast.
Bereiding
Kaas leent zich uitstekend in kaassauzen, bij salades, bij vlees- en visgerechten, pasta, bij een dessertbuffet of als broodbeleg.
Gezondheid
Kaas is erg gezond en bevat vitamine A, B2, B12, D en is rijk aan calcium en eiwitten.
Uitgelicht: Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas staat bekend als één van de beste kazen van de hele wereld.
In de Italiaanse regio Emilia-Romagna, in de provincies Parma en Reggio Emilia aan de bovenzijde van de "laars" wordt de echte Parmezaanse kaas gemaakt. Deze echte kaas van Parma heet officieel Parmigiano Reggiano.
Parmezaanse kaas wordt gemaakt van afgeroomde koemelk en heeft een vetgehalte van ± 32%. Het rijpingsproces duurt minimaal 18 maanden en het rijpingsprocédé dat wordt gevolgd is zeker al 7 eeuwen niet gewijzigd.
De geschiedenis vertelt dat deze kaas heel waarschijnlijk in de tijd van de Romeinen al in deze streek werd gemaakt. In de 11e eeuw werd ook al over de Parmezaanse kaas geschreven.
De Parmezaanse kaas is overal ter wereld erg geliefd en daarom al vaak geprobeerd na te maken. Let dus op bij het kopen. De echte Parmezaanse kaas kun je herkennen aan de naam Parmigiano Reggiano die op de korst van de echte Parmezaanse kaas staat afgedrukt. Die naam is voorbehouden aan de echte onvervalste Parmezaanse kaas.
Een goede Parmezaanse kaas heeft een heerlijke kaasgeur en een sterke volle smaak. De kleur is fris geel. Gesmolten Parmezaanse kaas over risotto en pasta geeft een fantastisch smaakeffect.
Je kent vast wel de zakjes geraspte Parmezaanse kaas. Inderdaad veel goedkoper dan een stukje. Maar koop eens Parmezaanse kaas aan een stukje en rasp dit zelf. Je proeft duidelijk het verschil. Nog lekkerder is het om met een dunschiller schilfers van de kaas de snijden. Strooi die over je pasta of risotto. Het is of er een engeltje.......! Home