Laurier



Laurier is afkomstig uit het Midden Oosten rondom het gebied van de Eufraat en de Tigris (momenteel Iran en
Irak).
De Grieken brachten het, tijdens hun veroveringstochten, van het Perzische rijk naar het Griekse vaste land mee.
De laurier was voor hen het symbool van wijsheid en glorie. Tijdens hun olympische spelen kregen de
winnaars een krans gemaakt van lauriertakken als geschenk en teken van hun overwinning (lauwerenkrans)
Later werd de laurier verspreid via de landen rond de Middellandse Zee en ten tijde van het Romeinse keizerrijk
werden keizers en zegevierende veldheren gekroond met een laurierkrans.

In de 17�eeuw heeft de laurier hier zijn intrede gedaan en rondom de 19�eeuw begon men in de streek van
Brugge met de teelt van deze plant, momenteel zijn er daar nog veel laurierbedrijven.
De laurier is een houtachtige en groenblijvende struik die tweehuizig is: de mannelijke en vrouwelijke bloemen
staan op afzonderlijke planten.

Oudere planten geven zwarte bessen met slechts ��n zaadje. De bladeren die lederachtig en glanzend aanvoelen
geven bij het wrijven de typische aromatische geur af. Behalve voor het gebruik in de keuken wordt de
plant gebruikt als versiering (kegel � bolvorm, gedraaide stammen �) en worden de bladeren verwerkt in
kransen, guirlandes, bladapplicaties en zelfs als een bestanddeel van potpourri.

De laurier wordt soms wel eens verward met de groenblijvende en giftige haagplant Prunus laurocerasus
(laurierkers, paplaurier) die groter is van blad maar geen verwantschap heeft met laurier.

Gebruik in de keuken
Laurier is een echte smaakmaker, in geen overdreven grote hoeveelheden, maar subtiel gebruikt geeft hij smaak
aan wortel- en andere stampotten, zuurkool, stoofpotjes (Vlaamse karbonaden, konijn, ragout),
ook in groentesoepen en rijstschotels is laurier niet weg te denken. Ook met visgerechten vormt hij een
perfect geheel.
Laurier maakt ook deel uit van het �bouquet garni� (kruidentuiltje) = 2 takjes peterselie ,1 takje tijm en 1
laurierblad). Een laurierblad meekoken in melk als extra smaakmaker in cake en rijstpudding.
Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Gedroogde bladeren smaken minder bitter dan
verse, verse zijn wel aromatischer. Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidiger
de smaak.

Geneeskrachtige eigenschappen
Laurier werkt antiseptisch op de luchtwegen. Helpt bij griep, tandpijn en aften. Is vochtafdrijvend. Wekt de
eetlust op en bevordert de spijsvertering. Geeft kracht en is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk
antidepressivum. Ook bij sinusitis, keelpijn, bronchitis brengt laurier verlichting,
Futloos en vet haar spoelen met water -waarin men enkele blaadjes laurier aan de kook heeft gebracht- is een
prima natuurlijk schoonheidsmiddel.
De olie uit laurier gewonnen kan in de aromatherapie gebruikt worden bij de behandeling van spierpijn,
zenuwpijn en verrekking.
Met laurier kunnen we vele kanten uit, het lijkt me ook een speciaal geschenk : een prachtige laurierkrans of een
grootse guirlande, het kan met een gerust hart geschonken worden, als de gelukkige ontvanger het niet
weet te waarderen als versiering kan hij of zij het alsnog gebruiken in een of ander stoofpotje !
Home