Olie



Arachideolie is een plantaardige olie bereid uit aardnoten (pinda's). Arachideplanten vindt men terug in tropische
streken.
Arachideolie heeft een zachte, notensmaak en is uiterst geschikt om te (roer)bakken, te frituren, voor bereidingen
in de wok, voor sauzen en vinaigrettes. Het is een neutrale olie voor elk gebruik en verdraagt hoge
temperaturen.

Druivenpitolie is een plantaardige olie bereid uit druivenpitjes na het persen van de wijn. Nadat de olie uit de
pitjes wordt geperst, wordt de olie nog geraffineerd.
Druivenpitolie is geschikt om te verwarmen. Ze wordt vaak gebruikt voor fondue. De olie heeft een zeer sterke
smaak.

Koolzaadolie is een plantaardige olie die ook wel raapzaadolie wordt genoemd.
Koolzaadolie is geel-groenachtig en is geschikt voor zowel koude als warme bereidingen.

Lijnzaadolie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van de vlasplant.
Koud geperste, ongeraffineerde lijnzaadolie kan u gebruiken voor de bereiding van dressings of vinaigrettes voor
salades.

Maisolie wordt bereid uit de kiemen van ma�skorrels.
Ma�skiemolie heeft een zachte smaak en wordt vaak gebruikt voor de bereiding van sauzen, vinaigrettes en
gebak. Ze is uiterst geschikt om te bakken en te stoven, maar minder om te frituren.

De populairste notenoliesoorten zijn walnoten- en hazelnotenolie. Deze plantaardige oli�n geven een speciaal
aroma aan uw gerechten.
U kan notenolie gebruiken voor de bereiding van sauzen en vinaigrettes. Een beetje notenolie in een vinaigrette
geeft een uitgesproken notensmaak. Gebruik notenolie alleen koud.

Palmolie wordt bereid uit de vruchten van de oliepalm. Men gebruikt hiervoor zowel de pitten als het
vruchtvlees. De oliepalm komt enkel voor in tropische gebieden.
Palmolie verhard tot een stevig blok, zelfs op kamertemperatuur . Vanaf hogere temperaturen, smelt de olie.
Deze plantaardige olie is bijzonder geschikt om te frituren.

Saffloerolie wordt bereid uit de zaadjes van de saffloerdistel.
Saffloerolie heeft een licht-nootachtige, maar toch neutrale smaak. Doordat ze veel meervoudig onverzadigde
vetzuren bevat, mag deze olie niet verhit worden. Ze wordt als slaolie gebruikt.

Sesamolie wordt bereid uit de eerste koude persing van sesamzaadjes. De olie is gelig en heeft een sterke geur.
Sesamolie heeft een nootachtige smaak en wordt vooral als slaolie gebruikt voor de afwerking van slaatjes. Men
kan ze ook gebruiken voor de bereiding van andere gerechten, maar steeds met mate. Vaak zijn enkele
druppeltjes genoeg, liefst vlak voor het opdienen. Sesamolie is een olie om gerechten een extra aroma te
geven. Ze wordt vaak gebruikt in de oosterse keuken.

Sojaolie wordt vervaardigd uit sojabonen. De sojaboon is de vrucht van een eenjarige plant, inheems in Azi�. In
de Aziatische landen gebruikt men deze bonen vers, gedroogd of vermalen tot meel, maar ook
gefermenteerd voor de bereiding van sojasaus of temp�.
Koudgeperste sojaolie heeft een bonensmaak. Sojaolie wordt meestal koud gebruikt, bijvoorbeeld voor de
afwerking van slaatjes en vinaigrettes.

Zonnebloemolie wordt bereid uit zonnebloempitten. De olie heeft een neutrale smaak.
Met zonnebloemolie kan je alle kanten op in de keuken: ze leent zich zowel voor de bereiding van dressings,
vinaigrettes en sauzen als voor het bakken of frituren.

Home