Rozijnen/krenten



Al ver v��r het begin van onze jaartelling droogden de mensen vruchten in de zon.
Nu is de zon hierbij nog steeds belangrijk, maar door nieuwe
droogtechnieken zijn nu ook nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan.

Rozijnen
Rozijnen zijn gedroogde druiven van speciale zeer zoete druivenrassen die
geschikt zijn als tafelfruit en die, op een enkele soort na, ook weinig pitten
bevatten. Rozijnen worden het meest geproduceerd in de landen in het oosten
van het Middellandse-Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuid-Spanje, in Australi�
en in Californi�. Vanaf de dertiende eeuw hadden bovenal de Damascus-
rozijnen de grootste reputatie. Krenten worden in Frankrijk raisins de Corinthe
genoemd.

Nadat de druiventrossen eventueel kort geweekt hebben in een hete alkalische
oplossing of in een kokend kaliloog, worden de trossen ofwel gedroogd in de zon
, of kunstmatig met behulp van hete lucht. Daarna worden de gedroogde
druiventrossen gereedgemaakt voor verzending en verkoop; de gedroogde druiven
worden van de stelen afgerist of eraan gelaten en komen dan als trosrozijnen
in de handel. Men onderscheidt verschillende soorten:

de sultanarozijnen;
De malagarozijnen of muscatelrozijnen;
De �lem�rozijnen.
Doordat rozijnen ca. 90% van het oorspronkelijk in de druiven zittende water
verloren hebben zijn ze erg energierijk. Met een gemiddeld koolhydraatgehalte
van 75% hebben rozijnen een energiewaarde van 1369 kj (of 324 kcal) per 100
gram

Krenten
De krent is een gedroogde, zeer kleine druif, zonder pitten van een druiveras,
die in Europa vooral in Griekenland en Sicili� voorkomt. De naam dankt deze
krent aan de Griekse uitvoerhaven Korinthe.

Krenten worden ge�mporteerd uit Californi�, Australi�, Zuid-Europa en het Nabije
-Oosten. De zoetste krenten hebben een zeer donkerblauwe kleur die bijna
zwart is; minder zoet zijn krenten die een bruinachtige kleur hebben.

De krenten moeten bij het wrijven tussen de vingers nog soepel aanvoelen en
wanneer ze wit zijn uitgeslagen is dit meestal de uitgekristalliseerde
druivensuiker. Beschimmelde krenten kunnen niet meer gebruikt worden.
Home