De natuurlijke zoetmaker verleidt en inspireert tot heerlijke gerechten. In keukens over de hele wereld wordt suiker als onmisbaar ingrediënt toegepast.
De eerste smaak waarmee we als baby kennis mee maken is zoet. Een ervaring die bij de meeste van ons leidt tot een levenslange voorkeur…
Bij suiker denken we al snel aan heerlijke zoetigheden als chocolade, gebak, snoepgoed en desserts. Maar suiker geeft ook smaak aan vele andere gerechten. Zo haalt suiker in groente de smaak naar boven. Het toevoegen van een klein schepje suiker aan bijvoorbeeld maïs, worteltjes, asperges, peulen of doperwten versterkt de smaak en vermindert de soms aanwezige meligheid.
Ook in zoute en zure gerechten zorgt suiker voor een aangename smaakdimensie. Denk maar aan het schepje suiker in de sladressing of in de yoghurt.
Naast de aangename smaak biedt suiker nog vele andere gunstige eigenschappen die bij de voedselbereiding worden toegepast.
Om de smaak, structuur en kleur van vruchten voor lange tijd te behouden wordt fruit geweckt, geconfijt of ingemaakt met suiker of suikerstroop. Daarnaast zorgt suiker voor stevigheid en, samen met stijf geslagen eiwit, voor luchtigheid in gerechten zoals ijs, toetjes, gebak en snoepgoed.
Het is voor ons moeilijk voor te stellen dat suiker vroeger een schaars en kostbaar goed was. De zoete smaak van suiker heeft altijd een grote aantrekkingskracht op de mens uitgeoefend. Zo heeft suiker grote invloed gehad op talloze beschavingen. Nog steeds herkennen we deze invloed in tradities van culturen over de hele wereld. Ook in Nederland is de associatie van suiker met goedheid, voorspoed en genieten nog steeds zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het Sinterklaas feest; wie zoet is krijgt lekkers….
Over suiker en onze gezondheid doen nog steeds veel fabels de ronde. Zo zou suiker ongezond zijn. Maar een wetenschappelijk feit is dat suiker één van de koolhydraten is. En koolhydraten hebben we elke dag nodig.
Naast suiker zijn andere voorbeelden van koolhydraten: zetmeel uit aardappelen en brood, fructose uit fruit. Minimaal 40% van alle energie die we dagelijks uit onze voeding halen, dient van koolhydraten afkomstig te zijn, maximaal 10% uit eiwitten en 20 tot maximaal 40% uit vetten.
De Gezondheidsraad maakt bij deze aanbevelingen geen onderscheid tussen de soort koolhydraat, zolang er maar niet méér energie wordt ingenomen (voeding) dan wordt verbruikt (beweging) en de diverse benodigde voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn. Voor het gebruik van suiker is geen maximale hoeveelheid vastgesteld.
Energiebalans
Deskundigen zijn het erover eens dat overgewicht wordt veroorzaakt door een verstoorde energiebalans: te veel energie ‘eten’ en te weinig energie ‘ verbruiken’. Komt er meer energie (uit eiwitten, vetten, koolhydraten of alcohol ) ons lichaam binnen dan we verbruiken, dan wordt de onverbruikte energie als vet opgeslagen.
Consumptie
Overigens blijkt dat de consumptie van suiker in de periode 1987-1998 nagenoeg stabiel bleef, terwijl overgewicht in dezelfde periode een steeds groter probleem werd. Mensen met overgewicht worden door de Gezondheidsraad geadviseerd om minder vet te eten (in totaal maximaal 30 tot 35%). Om overgewicht te voorkómen, is het belangrijk om voldoende te bewegen en verantwoord en gevarieerd te eten. Suiker past prima in een gebalanceerd voedingspatroon en een actieve levensstijl.
Suiker wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Dit landbouwgewas bevat van nature een hoge concentratie aan glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose, onze alledaagse suiker. Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat nodig is voor het aanmaken van suiker. Hierbij komt veel zuurstof vrij, wat bietenvelden tot dé zuurstofleverancier van de akkerbouw maakt.
De suiker uit de bieten winnen vormt een 100% natuurlijke zoetstof, zonder toevoegingen. Niet alleen maakt suiker talloze gerechten heerlijk zoet. De suiker voorziet, als onderdeel van de koolhydratenfamilie in onze dagelijkse energiebehoefte. Suiker is dus energie van nature.
Milieuzorg: Natuurlijk!
Bij een natuurproduct als suiker hoort een milieubewust productieproces. De suiker-producenten hebben de zorg voor het milieu in hun ondernemingsstrategie ingebed.Hierbij beperken ze zich niet tot de suikerfabricage. Men werkt nauw samen met de branchegenoten en partners. Zo streeft men naar een optimale milieuwinst over het hele proces. Van de duurzame ontwikkeling van bietenteelt tot een optimale distributie van de suikerproducten.
Natuurlijke energiebron voor mens èn machine
Alcohol en auto’s vormen een perfecte combinatie. We hebben het dan over alcohol als biobrandstof. Van suikerbieten kan bio-ethanol worden gemaakt. Een brandstof die uitstekend geschikt is als motorbrandstof. Hiermee worden niet alleen schaarse fossiele brandstoffen uitgespaard, bovendien is bio-ethanol veel minder schadelijk voor het milieu dan gewone autobrandstoffen. Volgens kenners zal het niet lang meer duren voordat de eerste auto’s, die geschikt zijn voor biobrandstof, op de markt verschijnen. Home