Polenta alla Spianatora (6-8 personen) |
Ingrediënten: Voor de polenta: 600 gr polenta (of instant polenta) 20 gr zout Voor de ragu: 1 ¼ kg varkensvlees (niet te mager) 1 dl olijfolie 4 tenen knoflook fijngesneden 1 dl witte wijn 2 el tomatenpuree 1 kg rode en gele paprika’s in repen 2 rode chilipepers in ringetjes 6 el witte wijnazijn Voor erbij: Geraspte parmezaan of pecorino |
Bereidingswijze: Snijd het vlees in blokjes. Verhit de helft van de olijfolie en bak hierin het vlees in 5 minuten rondom bruin. Voeg de knoflook toe en smoor alles onder af en toe omscheppen in 10-15 minuten. Voeg zout naar smaak toe. Roer de wijn en de tomatenpuree door elkaar, schenk dit langs de rand van de pan bij het vlees. Stoof alles nog 20 minuten. Voeg eventueel wat water toe als het vocht peil te ver afneemt. Breng voor de polenta in een grote pan 3 ½ liter water aan de kook en voeg het zout toe. Voeg de polenta toe en kook deze onder voortdurend roeren in 30-40 minuten gaar. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en roerbak hierin de paprikareepjes ongeveer 3 minuten. (als de paprikareepjes wat donker kleuren geeft dat niets, dit is goed voor de smaak.) Voeg de chilipepers, de wijnazijn en zout naar smaak toe en roerbak nog 1-2 minuten. Voeg de paprika toe aan het vlees en breng op smaak met eventueel wat extra zout of chilipepers. Stoof het vlees nog 30 minuten. Schenk de polenta op een grote houten plank en laat in het midden de ruimte vrij voor de ragu. Iedereen aan tafel met een flinke vork…… Laat de kaas rondgaan. |