Spekkoek |
Ingrediënten: 100 gram bloem 7 grote eieren 500 gram boter 250 gram basterdsuiker 10 tl kaneel 5 tl fijne anijs 3 tl nootmuskaat 3 tl kruidnagelgruis 3 tl gemalen kardemom 2 el koffieroom zaadjes uit 1 vanillestokje zout |
Bereidingswijze: Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Scheid de eieren. Klop de dooiers schuimig met het restant suiker. Klop daarna de eiwitten stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de eierdooiers. Zeef de bloem en het zout erdoor en schep het met de melk nogmaals goed om. Verdeel dit beslag in 2 gelijke delen over 2 kommen. Voeg aan 1 kom de kruiden toe. Beboter een springvorm. Schep hierin een dun laagje licht beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill op de hoogste stand. Als het beslag na enkele minuten gaar is, wordt er een dun laagje bruin beslag op de gare laag aangebracht. Deze handeling herhalen totdat het beslag op is. Nadat 5 a 6 laagjes zijn aangebracht wordt het rooster lager geplaatst. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is. |