Spekkoek



Ingrediënten:

100 gram bloem
7 grote eieren
500 gram boter
250 gram basterdsuiker
10 tl kaneel
5 tl fijne anijs
3 tl nootmuskaat
3 tl kruidnagelgruis
3 tl gemalen kardemom
2 el koffieroom
zaadjes uit 1 vanillestokje
zout


Bereidingswijze:

Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.
Scheid de eieren. Klop de dooiers schuimig met het restant suiker. Klop daarna
de eiwitten stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door
elkaar met het geklopte eiwit en de eierdooiers. Zeef de bloem en het zout erdoor
en schep het met de melk nogmaals goed om. Verdeel dit beslag in 2 gelijke delen
over 2 kommen. Voeg aan 1 kom de kruiden toe. Beboter een springvorm. Schep hierin
een dun laagje licht beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill
op de hoogste stand. Als het beslag na enkele minuten gaar is, wordt er een dun
laagje bruin beslag op de gare laag aangebracht. Deze handeling herhalen totdat
het beslag op is. Nadat 5 a 6 laagjes zijn aangebracht wordt het rooster lager
geplaatst. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.



Home